Мобілізований ФОП має працівників: що із податками?

572 20.05.2022

ФОП - платники єдиного податку, які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” від 21.10.1993 р. № 3543-ХІІ, на весь період їх військової служби звільняються, зокрема, від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку. Це визначено п. 25 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі - ПКУ). 

Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи, до якої необхідно додати копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації. 

Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Про це нагадали податківці ДПС у Львівській області.

Про те, які податки сплачувати ФОП під час воєнного стану, читайте у розділі Новини